Mijn verslag van de 24h Le Mans 2017

Van 11 tot en met 18 Juni was het weer zo ver, de 2017 editie van de 24h van Le Mans. En ik was er uiteraard weer bij, een jubileum want het was mijn 10e keer. Zoals hier al te lezen was, zou dit voor mij persoonlijk ook weer een bijzondere editie worden. Met de 5e plaats in de fotowedstrijd betekende dit dat ik een vip kaart had en een helikopter vlucht mocht maken. Hieronder neem ik jullie mee naar een verslag van dag tot dag. Ook om te laten zien dat de 24h meer is dan die race van zaterdagmiddag 15.00 tot zondagmiddag 15.00.

IMG_5866

 

Zondag 11 Juni 2017

De eerste dag van scrutineering. Voor mij ook de dag om mijn vipkaarten op te halen. Het is altijd een mooie gelegenheid om de auto’s en coureurs van dichtbij te zien. Hier worden ieder jaar de teamfoto’s gemaakt en de auto’s worden gekeurd.

IMG_2480

 

Maandag 12 Juni

Dag 2 van de scrutineering. Meestal iets rustiger omdat veel van de lokale bevolking weer aan het werk is. Voor ons Nederlanders eigenlijk de meest interessante dag, de Riley van Jeroen Bleekemolen en het Nederlandse team Racing Team Nederland kwamen langs. De Racing Team Nederland auto stond mooi in het zonnetje, aan het einde van een schaduwrijk laantje. Ik heb met wat Fransen moeten duwen en trekken, maar uiteindelijk is het gelukt.

IMG_2535

 

Dinsdag 13 Juni

Een dag waarop weinig officieels op de planning staat. ‘S ochtends de groepsfoto van alle coureurs. Aansluitend zijn er altijd wel wat teams die nog een fotoshoot doen. Dit keer kwam ik bij de fotoshoot van Ford uit. Daarna ben ik in de pitlane blijven hangen, altijd leuk om rond te kijken als de teams bv pitstops aan het oefenen zijn. Aan het eind van de middag was er nog de handtekeningensessie. Dit jaar was de eerste keer dat ik daar echt aan mee deed. Ik heb een fotoboek van Le Mans 2016 gemaakt en wilde zo veel mogelijk handtekeningen van de 2016 deelnemers verzamelen. Daarnaast heb ik deze middag iets gedaan waar ik in de 9 voorgaande jaren eigenlijk nooit aan gedacht heb om te doen, ik ben gaan karten op het Alain Prost kartcircuit.

 

IMG_2656

IMG_2707

IMG_2851

IMG_2592

 

Woensdag 14 Juni

De eerste dag dat er actie op de baan is. We beginnen met een vrije training van 4 uur. Meestal de sessie dat ik naar Mulsanne of Arnage ga. Dit keer heb ik ze beide bezocht tijdens de vrije training. De eerste kwalificatie, die in het donker werd verreden, heb ik vanuit de Ford chicane en de VIP ruimte boven de pitlane bekeken.

IMG_3238

IMG_3511

IMG_3840

 

Donderdag 15 Juni

Sinds 2016 is er ook op donderdag heel de dag actie op de baan. Het programma voor de 24h is hetzelfde gebleven, ‘s avond 2 kwalificatiesessies van 2 uur. De rest van de dag is voor het bijprogramma, dit jaar een gezamenlijk race van de Britse, Franse en Benelux Porsche Super Cup kampioenschappen en de Road to Le Mans met LMP3 en GT3 auto’s. Voor mij persoonlijk de meest bijzondere dag van de week, ik ging tijdens de eerste kwalificatiesessie van de dag namelijk het 2e deel van mijn gewonnen prijs verzilveren. Ik ging met de helikopter mee. Erg bijzonder om het circuit eens vanuit de lucht te zien. Daarna de rest van de avond vanaf de Dunlop tribune en voor het eerst aan de buitenkant van Tertre Rouge gekeken.

IMG_3933

IMG_3986

IMG_4321

 

Vrijdag 16 Juni

Ook wel Mad Friday genoemd. Allemaal gekkigheid op de wegen rond het circuit, maar door alle veiligheidsmaatregelen was daar dit jaar weinig van te merken. Verder was er pitwalk, de pitlane is de hele dag open om te bezoeken. Erg druk en er is niet zo veel te zien als op de momenten eerder in de week. Aan het einde van de dag is er de parade in de stad. Door de extreme warmte dit jaar heb ik deze overgeslagen.

 

Zaterdag 17 Juni

Raceday! Zoals het inmiddels bijna traditie is, heb ik de start en de eerste uren van de race aan de binnenkant van Tertre Rouge bekeken. Aan het begin van de avond, toen de zon ging zakken en het licht dus mooier werd, ben ik gaan lopen. Eerst naar de buitenkant van Tertre Rouge, daarna door naar de Esses en zo verder tot aan de Ford Chicane. Toen het donker werd ben ik naar de VIP ruimte boven de pitlane gegaan, daar had ik mooi zicht op de pitstops die daar vlak onder gemaakt werden.

IMG_4958

IMG_5122

IMG_5269

 

IMG_5599

 

IMG_5763

Zondag 18 Juni

Na een paar uurtjes slaap, ben ik rond 5 uur weer richting het circuit gegaan. Voor het eerst in jaren zou er weer een zonsopkomst te zien zijn. Ik ging dus naar de Dunlop brug voor de traditionele foto van de zonsopkomst. Daarna ben ik door gegaan naar de Dunlop chicane. Nadat de zon volledig op was ben ik naar de Ford chicane en Porsche bochten gegaan. Toen het mooie licht voorbij was ben ik gaan relaxen in mijn stoeltje in de Esses. Daar heb ik de race uitgekeken en was zo getuige van een stukje geschiedenis. Een LMP2 op het overall podium en met Ho Pin Tung ook voor het eerst sinds Peter Kox in 1997 weer een Nederlander op het overall podium.

IMG_5866

IMG_5987

IMG_6093

IMG_6111

IMG_6251

 

IMG_6366

IMG_4362

IMG_6613