24h Le Mans 2018

Juni, voor Le Mans verslaafden zoals ik de belangrijkste maand van het jaar. Ook Juni van dit jaar stond voor mij weer in het teken van een bezoek aan de 24h van Le Mans. Sinds 2008 heb ik er geen een gemist, dus dit was mijn 11e keer. Helaas zoals zo velen ervaren hebben, niet de meest spannende editie ooit. Het blijft toch altijd wel weer een bijzondere belevenis om er bij te zijn, maar het is toch leuker om de week te herinneren vanwege mooie of spraakmakende actie op de baan.

De raceweek begon voor mij op scrutineering zondag met de keuringen in de stad. De bekende namen of de voor ons Nederlanders interessante team kwamen op maandag pas aan de beurt, maar met Corvette op de zondag was er toch al een publiekstrekker.

IMG_4242

IMG_4203

De maandag is voor mij normaal gesproken de dag om boodschappen voor de rest van de week te doen, daarna naar de stad te gaan voor dag 2 van de scrutineering en af te sluiten met een kijkje in de pitlane. Dit jaar liep het echter iets anders, de voor ons Nederlanders interessante teams zoals Racing Team Nederland, Algarve Pro Racing (met Ate de Jong) en Risi Competition/Keating Racing (met Jeroen Bleekemolen) stonden maandagochtend vroeg op de planning. Helaas ging die ochtend mijn camera kapot, gelukkig heb ik een lieve papa die de rest van de week zijn camera aan mij uit wou lenen. Dus ik heb wel foto’s van de rest van de week. Ook gingen de hemelsluizen open waardoor het weinig zin had om s’middags nog een bezoek aan de pitlane te brengen. Ondanks dat het fotografisch op het Place de Republique niet meer zo makkelijk is als vroeger op Jacobins, leverde de regen wel mooie plaatjes op.

IMG_4279

IMG_4365

IMG_4354

Dinsdag is eigenlijk altijd een rustige dag, Beetje rondhangen in de pitlane en aan het einde van de dag de handtekeningensessie. De teams zijn bezig met de laatste voorbereidingen op de eerste training op woensdag en oefenen bijvoorbeeld hun pitstops. Om 12 uur is het traditie dat Corvette met een luchthoorn de lunchpauze aankondigt, dit keer mocht coureur Mike Rockenfeller dat doen.

IMG_9875

IMG_9855

IMG_9941

IMG_9835

IMG_9921

 

Zoals verwacht was de handtekeningensessie erg druk met grote namen als Fernando Alonso en Jenson Button. Het voordeel hiervan is dat het bij de andere teams veel rustiger was. Ik heb van 2017 een fotoboek gemaakt en was op missie om daar zo veel mogelijk handtekeningen bij te scoren. Het leuke van de teams waar het was rustiger is, is de oprechte interesse van coureurs en zelfs monteurs. Men neemt de tijd voor een praatje en om het boek door te bladeren. Helaas dacht Andy Priaulx bij Ford daar anders over, al zijn teamgenoten hadden al getekend en het boek lag al voor zijn neus. Maar de tijd zat er op en hij liep meteen weg. Beetje jammer, maar gelukkig maken alle andere coureurs het meer dan goed.

IMG_0019

IMG_0076

Op woensdag werd er dan eindelijk gereden. Dit keer tijdens de eerste training niet naar Mulsanne geweest, maar de hele training bij Indianapolis/Arnage gebleven. 

IMG_0140

IMG_0202

IMG_0967

IMG_0325

IMG_0825

IMG_0639

IMG_0917

Op donderdag een hele dag vol actie op de baan. Overdag het bijprogramma Road to Le Mans en het Aston Martin festival en in de avond kwalificatie 2 en 3 voor de 24 uur. Zoals wel te verwachten was, werd de pole gepakt door Toyota.

IMG_1674

IMG_1595

IMG_1866

Raceday. De start heb ik net na de Dunlop brug in de Esses gekeken. Helaas werd het niet helemaal de race waar we met zijn allen op gehoopt hadden, het werd Toyota op alle mogelijke manieren makkelijk gemaakt. Gelukkig maakte het gevecht op de baan in de GTE Pro veel goed. Gedurende de race het hele stuk tussen Tertre Rouge en Karting bekeken. Door het bewolkte weer heb ik niet op een mooie zonsopkomst gerekend, dus die heb ik dit jaar over geslagen. Hopelijk volgend jaar een nieuwe kans.

 

IMG_3931

IMG_2363

IMG_3003

IMG_3676

IMG_4619

IMG_2549

IMG_3468

IMG_2402

IMG_2206

IMG_2575

IMG_3740

IMG_4386

IMG_2306

IMG_3792

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24h Le Mans 2018

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank