About

Welkom op volgaspics.nl

Op deze site deel ik mijn foto’s, geef ik mijn mening en deel ik mijn belevenissen over autosport, motorsport en simracing. De site bestaat al langer, maar was voorheen niet meer dan een photogallery. In de loop van de tijd kreeg ik steeds vaker de behoefte om meer dan alleen foto’s met de rest van de wereld te delen, ik wil er ook over schrijven. Daarom deze nieuwe opzet van volgaspics.nl. Hierdoor is de oude website verdwenen, maar in de loop van de tijd komen de foto’s van de oude site weer terug op de nieuwe site.

Maar eerst zal ik meer over mijzelf vertellen. Ik ben Richard Kortland en ik ben met benzine in mijn aderen geboren. Mijn vader en opa deden aan motorcross en ik was dan ook pas 6 dagen oud toen ik voor het eerst mee ging naar het circuit. Dat was het begin van de passie. Dit was in de jaren ’80, toen de populariteit van de motorcross in Nederland op zijn hoogtepunt was. Ik ben als kleine jongen dan ook niet alleen bij mijn familie op de circuits geweest, maar ook bij de grote evenementen van die tijd. Denk daarbij aan de Stadioncross in verschillende Nederlandse voetbalstadions, de strandcross in Scheveningen en het motorsport gala in Ahoy. Waar andere kinderen van mijn leeftijd tekenfilms keken, draaide ik de videobanden van deze races grijs. Inmiddels heb ik deze banden gedigitaliseerd en zijn ze tegenwoordig ook op youtube te bekijken!

Begin jaren ’90 stopten mijn vader en opa met crossen, aangezien dit gevoelig lag verschoof mijn aandacht van de motorcross naar wegraces en vooral autosport. Inmiddels 8 jaar oud raakte ik verslaafd aan de Formule 1. Vanaf 1994 heb ik geen race gemist, op een enkele na alles live gezien en alles wat ik maar over de Formule 1 kon vinden verzameld. Van plakboeken met krantenknipsels tot aan modelauto’s en van petten tot aan magazines en boeken. Het was het pre-internet tijdperk, dus alle informatie moest hier uit komen. Mijn hoofd zat vol met cijfers en weetjes waardoor ik verschillende prijsvragen gewonnen heb, als kleine jongen wist ik meestal meer dan volwassenen. De 2 hoogtepunten qua gewonnen prijsvragen zijn de kartmeeting met Jos Verstappen, één van de andere prijswinnaars die bij die dag aanwezig mocht zijn was de latere coureur Ho-Pin Tung, en een ticket voor wat achteraf gezien waarschijnlijk één van de meest incidentrijke Grand Prix ooit is geweest: Spa 1998.

Ondanks mijn Formule 1 passie, is Spa ’98 de enige GP waar ik ooit geweest ben. Maar dat betekent niet dat dit mijn enige circuitbezoek is geweest of dat ik verder nooit een Formule 1 auto heb zien rijden. Er zijn in de loop van de tijd behoorlijk wat demonstraties in Nederland gegeven waar ik bij ben geweest. Vaak was dit in het bijprogramma van een andere raceklasse waardoor ik daar ook interesse voor kreeg, maar nooit zo extreem als voor de Formule 1.

Dit veranderde in 2008. Het leek mij wel een belevenis om eens de 24 uur van Le Mans te bezoeken. Dat heb ik geweten ook, ik ben daar gegrepen door een virus en daar is een passie ontstaan die vele malen groter is dan dat ik voor de Formule 1 ooit gehad heb. De techniek is daar mooier en specialer dan in de Formule 1, qua snelheid doet het weinig onder voor de Formule 1, doordat er verschillende klasses op de baan rijden is er altijd actie op de baan en wordt het nooit saai. Maar het is vooral de sfeer en toegankelijkheid voor het publiek die het een unieke belevenis maakt. Ga er dus maar vanuit dat Le Mans en de bijbehorende (regionale) kampioenschappen een grote rol op deze site gaan spelen.

Tot zover mijn achtergrond qua sport, maar zoals jullie wellicht gezien hebben heb ik het ook over fotografie en simracing gehad. Dus laat ik daar ook nog wat over vertellen.

Één van mijn favoriete bezigheden tijdens een circuitbezoek is het fotograferen van de auto’s. Vanwege de snelheid zit daar veel uitdaging in, maar het is ook een uitdaging om vanaf publieksplaatsen mooie plekken te zoeken om foto’s te maken. Behalve de herinnering voor later kijk ik ook via de camera om zo details op te merken. Doordat ik via de camera afgesloten ben voor wat er om mij heen plaats vind en ik volledige geconcentreerd ben op de auto die ik volg, zie ik details die ik anders niet gezien zou hebben. Denk hierbij aan problemen met de wegligging, schade of andere rijlijnen. Mijn wens is om ooit eens de kans te krijgen om als een echte fotograaf op een circuit te fotograferen zodat ik geen last heb van de hekken of hoge standpunten die je op publieksplaatsen hebt.

Als laatste wil ik nog iets vertellen over simracing. Dit is een virtuele manier van racen waarbij het de bedoeling is om het racen op een zo realistisch mogelijk manier te simuleren. Voor een hoop echte coureurs is dit een manier van trainen voor het echte werk en voor sommigen zelfs het begin van een carriere als echte coureur. Het is een goedkoop alternatief voor de droom van velen jongens: autocoureur worden. Ik ben van plan om hier op de site belangrijk simrace nieuws te delen, verslag te doen van de races die ik rij en filmpjes met bloopers of juist hele mooie momenten te delen.

Ik hoop dat jullie zo een beeld van mij hebben en een beetje een idee hebben gekregen van wat je op deze site kunt gaan verwachten. Heb je vragen of opmerkingen? Laat dan hieronder een berichtje achter.

 

 

Geef een reactie